Yoga Therapie

“Yoga wordt alleen therapeutisch als we de link tussen lichaam, geest, emoties en onze omgeving aanpakken”

WAT IS YOGATHERAPIE?

Bij therapeutische yoga wordt verder gekeken dan de klacht op zichzelf. U werkt samen met uw yogatherapeut aan zowel lichaam, geest alles daaromheen. Yoga is hierbij een tool, en wordt aangepast aan u, zodat u zelf zelf leert om in balans te komen en te blijven. D.m.v. het beoefenen van diverse asana’s (yoga houdingen) in een systematische volgorde worden verschillende systemen in het lichaam versterkt, zoals het hart en het cardiovasculaire systeem, de longen, spieren en het zenuwstelsel. Tevens wordt de zuurstoftoevoer naar de verschillende weefsels bevorderd, efficiënter afvalproducten, en toxines uit het lichaam verdreven en de spijsvertering kan aanzienlijk verbeteren door de juiste asana’s te beoefenen. Lees ook het artikel: Yoga Therapie in Gouda Living Magazine

Yogatherapie en fysiotherapie

De yoga therapeut werkt vaak samen met een fysiotherapeut, en steeds vaker worden klanten doorverwezen door de fysiotherapeut naar een yogatherapeut. Alhoewel het volgende wat kort door de bocht is kan je yogatherapie in enige mate vergelijken met fysiotherapie, echter bij fysiotherapie wordt de klacht ansicht behandeld en bij yogatherapie de persoon als geheel (holistisch). Er wordt dus niet alleen naar de klacht gekeken, maar ook naar de aanloop tot de klacht, de mate van stress/ ontspanning (psychische gezondheid), eventuele operaties, medicatie gebruik, etc. Naast de yogaoefeningen, die veelal eenvoudig en zacht van aard zijn, wordt tevens mindfulness en ademhalingstechnieken toegepast. De essentie van yogatherapie is dat het nooit pijn mag doen!

Yogatherapie op maat

Aangezien yogatherapie geen agressieve strategie is, maar juist een zachte en veilige aanpak, is het een sterke, maar vaak ook een langzame geneeskunde. De intensiteit en de duur zal per persoon verschillen en gaat meestal in kleine stapjes. Voor sommige cliënten, met name die met ernstige medische problemen, kan therapeutische yoga beginnen met slechts een houding of twee, of een enkele ademhalingsoefening, totdat de cliënt klaar is voor meer.

Yoga therapie kan ingezet worden o.a. bij:

  • Angst
  • Psychische- of stressklachten
  • Ademhalingsproblemen
  • Chronische pijnklachten
  • Hormonale disbalans
  • Psychosomatische klachten
  • Burn out
  • Hormonale disbalans
  • Pijnklachten

Meer info: https://theyogatherapyinstitute.org/

TIP: Bekijk ook onze andere vormen van yoga Yoga-vormen beschikbaar in Waddinxveen of Nootdorp.