Vinyasa yoga

Vinyasa Yoga is een pittige vorm van yoga, waarbij de kracht ligt in het verbinden van dynamische houdingen. Je flowt als het ware van de ene naar de andere houding.

WAT IS VINYASA YOGA?

Vinyasa yoga is een dynamische en vloeiende stijl van yoga die beweging synchroniseert met ademhaling. Het woord “vinyasa” is afkomstig van het Sanskriet en kan worden vertaald als “op een speciale manier plaatsen” of “stroom”. In Vinyasa yoga worden houdingen met elkaar verbonden in een continue volgorde, waardoor een soepele overgang van de ene naar de andere houding ontstaat.

In tegenstelling tot sommige andere vormen van yoga, waarbij de nadruk ligt op het langdurig vasthouden van houdingen, legt Vinyasa yoga de nadruk op een meer vloeiende en ritmische beweging. Elke beweging wordt gecoördineerd met een specifieke inademing of uitademing, waarbij de beoefenaars worden geleid om hun ademhaling te verbinden met hun fysieke handelingen. Deze verbinding tussen ademhaling en lichaam helpt bij het creëren van een bewegende meditatie, die mindfulness en concentratie bevordert.

Vinyasa-lessen kunnen variëren in intensiteit en tempo, variërend van rustig en langzaam tot krachtig en snel. De volgorde van houdingen kan ook verschillen, afhankelijk van de stijl van de instructeur of de specifieke focus van de les. Vinyasa yoga omvat echter vaak een combinatie van staande, balancerende, zittende en omgekeerde houdingen, samen met zonnegroeten en overgangen via een “vinyasa” stroom.

De beoefening van Vinyasa yoga biedt tal van voordelen, waaronder verbeterde kracht, flexibiliteit, balans en cardiovasculaire fitheid. Het bevordert ook stressverlichting, verhoogd lichaamsbewustzijn en een gevoel van algeheel welzijn. Bovendien kan de voortdurende beweging en stroom van Vinyasa yoga helpen om de geest tot rust te brengen en mindfulness te cultiveren.

HOE ZIET EEN LES ERUIT?

De les wordt na een korte meditatie rustig opgebouwd naar staande, zittende en liggende houdingen, waarna we natuurlijk eindigen in de belangrijkste houding, Savasana (eind ontspanning)